Kinderkoliek, symptomen en remedies
Leer de symptomen herkennen, voorkomen en behandelen van koliek bij baby's met advies en remedies van de deskundigen van het Chicco Observatorium.
Koliek bij kinderen, symptomen en remedies
Koliek is een fysiologisch verschijnsel bij baby's en komt vaak voor in de eerste levensmaanden. Volgens de klassieke definitie treedt het op wanneer een pasgeborene meer dan drie uur per dag huilt, meer dan drie dagen per week, gedurende ten minste drie weken.
Kinderkoliek: hoe herken je het?
Koliek bij melkgevoede baby's gaat gepaard met vrij typische symptomen. Het eerste is ongetwijfeld het huilen: plotseling, onstuitbaar en urenlang. Dan is er de nood van de baby, een verwrongen gezicht, een gebogen rug en naar de buik gebogen benen. Tenslotte is er tympanitis en winderigheid. Hoewel deze meerdere keren per dag kunnen voorkomen, komen ze 's avonds vaker voor.
Hoe lang duurt het en waarom gebeurt het?
In het algemeen is koliek bij zuigelingen een fysiologische manifestatie van de groei die rond de tweede of derde levensweek begint en tot in de tweede maand voortduurt en aan het eind van de derde levensmaand spontaan verdwijnt.
Hoewel er geen consensus bestaat over de oorzaken, zijn mogelijke verdachten onder andere
- Gasophoping in de darm door slechte coördinatie tussen zuigen en slikken;
- Veranderd evenwicht van de darm microbiota;
- Ouderlijke angst, waardoor de baby prikkelbaarder kan worden;
- Een onvolwassen zenuwstelsel dat het voor baby's moeilijk maakt zich aan te passen aan externe prikkels en hun emoties onder controle te houden.
Kinderkoliek: wat te doen?
Allereerst is het belangrijk ervoor te zorgen dat de voeding zo rustig en regelmatig mogelijk verloopt en dat voortdurende onderbrekingen worden vermeden. In dat geval volgen hier enkele tips om het voeden rustig te laten verlopen:
- Maak de baby niet te hongerig tijdens de maaltijd
- Zorg ervoor dat niets de baby stoort
- Zoek een rustige plek en een comfortabele positie voor moeder en baby.
- Kalmeer de baby voor het voeden
Als u een fles geeft, zorg er dan voor dat de baby geen moeite heeft om de melk uit de fles te zuigen. Om uw baby te helpen, kunt u kiezen voor een antikoliekfles die fysiologische voeding bevordert door zich aan te passen aan het zuigritme van het kind, waardoor minder lucht wordt opgenomen.
Er zijn ook posities die koliek kunnen helpen passeren:
- Leg de baby op zijn of haar buik, gewikkeld in een deken, met de baby op uw benen of in uw armen.
- Houd de baby rechtop naast u met een geschikte steun, schommel en fluister zachte woorden, zonder te schudden.
Hier zijn enkele eenvoudige gebaren die kunnen helpen:
- De eerste is een massage rond de navel, die krampen verlicht en lucht helpt passeren.
- Ten slotte kan het baden van uw baby nuttig zijn: in sommige gevallen ontspant het de baby en is het een gelegenheid om te spelen en tegelijkertijd vermaakt te worden.