Spelletjes voor kinderen en baby's: Spelen om goed op te groeien
Het belang van spelen voor kinderen
Vanaf de eerste levensmaanden helpt spelen om een band op te bouwen tussen u en uw baby, die zich dan bewust begint te worden van zichzelf en de wereld om hem heen. Het ontwikkelingsproces van een kind wordt sterk beïnvloed door prikkels en input uit de omgeving. Plezier maken met mama en papa is ook belangrijk, omdat baby's zo kunnen leren door hun handelingen te imiteren, wat een gunstig effect heeft op hun motorische ontwikkeling en op hun zelfbewustzijn en gevoel van eigenwaarde.
Interacties van baby's in de eerste maanden
Vanaf de geboorte worden pasgeborenen aangetrokken door het gezicht van hun moeder en felle kleuren. Met 2 maanden begrijpen ze het verband tussen beweging en geluid, en met 3 maanden kunnen ze voorwerpen vastpakken en verplaatsen. Met 5 maanden hebben ze al een overgangsobject. Met 6-7 maanden beginnen ze te begrijpen dat objecten bestaan, ook al kunnen ze die niet zien. Met 9 maanden grijpen, betasten en "proeven" ze alles wat ze zien. Van de verschillende soorten babyspeelgoed op de markt richt elk speelgoed zich op een specifiek aspect van de ontwikkeling van uw kind en is dus aangepast aan de leeftijd.
Speelgoed voor baby's, ideeën voor alle leeftijden
Welke van de vele activiteiten moet uw baby kiezen? Vanaf de derde maand kunt u uw baby laten spelen met stoffen en glanzende papiertjes, die hij naar believen kan verkreukelen of scheuren, met warme of koude materialen of rammelaars die geluid maken. Met 5 of 6 maanden kun je je baby zijn eerste knuffel geven. Dan kan je baby zijn eerste multi-sensorische speelgoed of figuren gebruiken. En voor baby's biedt speelgoed voor in de kinderwagen een gezonde afleiding wanneer u met uw baby gaat wandelen in de stad of in het park.
Groeiende kinderspelen: beweging... en nog veel meer
Vanaf 2 jaar begint uw kind ook motorische activiteiten te ontdekken (rennen, springen, gooien) en leert het zijn evenwicht te bewaren. Beweging verbetert de motoriek, verbetert de coördinatie en bevordert het evenwicht. Verstoppertje spelen, ballonvaren, huppelen of bowlen... De activiteiten zijn eindeloos. Ze moeten worden afgewisseld met rustigere momenten van vermaak, zoals gezelschapsspelletjes, om de tijd met het gezin te delen, die essentieel is voor een harmonieuze groei.