Berekening van de verwachte bevallingsdatum
Hoe bereken je de verwachte bevallingsdatum (EDD) vanaf de datum van de laatste menstruatie?
Dit is een van de eerste vragen die alle vrouwen zich stellen als ze horen dat ze een kind verwachten: Wanneer wordt het kind geboren? Hoe wordt de vervaldatum berekend? De verwachte geboortedatum (EDB) wordt berekend aan de hand van de laatste menstruatie en er zijn verschillende methoden.
Late menstruatie en veranderingen in de borst
Biologisch gezien begint een zwangerschap met de bevruchting van de eicel. Aangezien deze gebeurtenis zeer veranderlijk en onvoorspelbaar is, valt het begin van de dracht volgens afspraak samen met de eerste dag van de laatste menstruatie. De eenvoudigste methode om de verwachte geboortedatum te berekenen is 9 maanden en 7 dagen op te tellen bij de eerste dag van de laatste menstruatie.
Met pen en papier: een meer bewerkelijke maar zeer persoonlijke methode is om uw ETA met de hand te berekenen. Zo doe je dat:
Teken op een blad grafiekpapier 40 verticale rechthoeken, elk bestaande uit zeven vierkanten met een tussenruimte van twee vierkanten (de 40 rechthoeken komen overeen met de 40 weken van de zwangerschap, wat overeenkomt met 280 dagen, of 10 maanmaanden, of 28 dagen) ;
Het eerste vierkant van de eerste rechthoek is de datum van het begin van de laatste menstruatie.
Tel van daaruit 40 weken: de laatste dag van de 40 weken is de verwachte bevallingsdatum.
Deze speciale kalender kan worden gebruikt als een zeer persoonlijke zwangerschapskalender, waarop enkele van de belangrijkste momenten van de negen maanden kunnen worden genoteerd.
Deze speciale kalender kan worden gebruikt als een zeer persoonlijke zwangerschapskalender, waarop enkele van de belangrijkste momenten van de negen maanden kunnen worden genoteerd.
Echografie datering : De echo bevestigt het.
De zwangerschapsduur, en dus de vermoedelijke geboortedatum, moet door middel van een echografie worden bevestigd. Dit wordt in het eerste trimester berekend door middel van echografie en is gebaseerd op foetale metingen. Indien de echoleeftijd ten minste 7 dagen verschilt van de zwangerschapsduur, moet de zwangerschap opnieuw worden gedateerd om dit verschil weer te geven. Vanaf nu is de echografie de referentie om de goede groei van de foetus te controleren.
Omdat de EDD niet zeker is!
Hoe regelmatiger de cyclus, hoe nauwkeuriger de APD-berekening. Als de aanstaande moeder bijvoorbeeld een korte menstruatiecyclus heeft, d.w.z. minder dan 28 dagen, zal de bevalling waarschijnlijk iets eerder plaatsvinden. Is de cyclus daarentegen langer dan 28 dagen, dan zal de baby iets later het licht zien. Maar slechts 5% van de baby's wordt op de uitgerekende dag geboren. De zwangerschap wordt als voldragen beschouwd tussen de 37e en 41e week van de zwangerschap. De uitgerekende datum is niet zeker, maar het is toch noodzakelijk voor elke moeder om de groei van de foetus te volgen, zich voor te bereiden op de geboorte en deze als een gelukkige en positieve ervaring te beleven.
De vervaldatum berekenen op basis van de maan
Volgens het volksgeloof kan de maan de arbeid beïnvloeden. De algemene overtuiging is dat volle maan dagen het meest gunstig zijn voor de geboorte van een kind. Hoewel bewezen is dat de maanstanden de getijden kunnen beïnvloeden, is er geen wetenschappelijke basis voor het verband tussen de bewegingen van de planeet en zwangerschap.