Bewegen tijdens de zwangerschap

Bewegen tijdens de zwangerschap

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw77bfe8b5/site/advice-pages/grossesse/exercice-physique-pendant-grossesse/GRAVIDANZA.jpg

Tot een paar jaar geleden was de aanpak van sport tijdens de zwangerschap voorzichtig en beperkt tot een drastische vermindering van lichaamsbeweging. De laatste jaren zijn er echter wereldwijd richtsnoeren over lichaamsbeweging en -beweging tijdens de zwangerschap gepubliceerd, waarin vrouwen worden aangemoedigd om voor en na de bevalling een actieve levensstijl aan te houden.


Het is raadzaam vooraf toestemming te krijgen van een arts en te oefenen onder toezicht van gespecialiseerd personeel. Trainingen moeten worden afgestemd op de bewegingsdrang van elke vrouw.

Hoe het lichaam tijdens de zwangerschap verandert en waarom dit de motoriek beïnvloedt

Zwangere vrouwen hebben te maken met een lichaam dat voortdurend verandert qua energiebehoefte, hormonen, gewicht, zwaartepunt en gewrichtsbelasting, waardoor de gewrichten tijdens de zwangerschap een verhoogd risico lopen op trauma. Daarom worden vaak low-impact oefeningen aanbevolen, zoals zwemmen, wandelen, yoga, lichte oefeningen, houdingstraining of, nog beter, specifieke trainingen vóór de bevalling. Het ademhalingssysteem verandert ook tijdens de zwangerschap omdat het middenrif naar boven wordt geduwd als de baarmoeder groeit, waardoor de longcapaciteit afneemt en het moeilijk wordt om dit te compenseren met aërobe lichaamsbeweging. Om al deze redenen is het belangrijk zeer voorzichtig te zijn bij het kiezen van het soort training en oefeningen die tijdens de zwangerschap moeten worden gedaan.

Tips voor lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap

Hoewel wetenschappelijk is aangetoond dat zwangere vrouwen regelmatig matig intensieve lichaamsbeweging moeten ondergaan, moet lichaamsbeweging altijd geleidelijk en in overeenstemming met het eigen niveau van bereidheid plaatsvinden. Om het welzijn van moeder en kind te waarborgen, moet in ieder geval het risico van schadelijke effecten worden uitgesloten door voorafgaand onderzoek: lichaamsbeweging voor en na de bevalling moet worden voorgeschreven door gespecialiseerd medisch personeel en bij voorkeur worden uitgevoerd volgens de instructies van gekwalificeerd personeel.

Laten we eens kijken naar enkele algemene richtsnoeren die in gedachten moeten worden gehouden:

  • Allereerst is het een goed idee om nooit te trainen tot het punt van uitputting of ademnood. Dit is een teken dat uw kind en uw lichaam niet de nodige zuurstof krijgen.
  • Krachttraining moet erop gericht zijn de spiertonus te verhogen, vooral in het bovenlichaam en de buikstreek.

Nuttige tips voor lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap

  • Gebruik comfortabele schoenen die de enkel en de voetholte ondersteunen.
  • Neem regelmatig pauzes en drink veel vocht tijdens de training.
  • Vermijd sporten bij extreem warm weer.
  • Vermijd een rotsachtige of onstabiele ondergrond bij het hardlopen of fietsen; uw gewrichten zijn minder stabiel tijdens de negen maanden van de zwangerschap.
  • Zorg ervoor dat u oefeningen doet die de onderrug niet overbelasten.
  • Vermijd tijdens het tweede en derde trimester oefeningen waarbij u op uw rug moet liggen, omdat dit de bloedtoevoer naar de baarmoeder vermindert.
  • Zorg voor ontspanning en stretching voor en na het sporten.
  • Zorg voor een gezonde voeding met veel fruit, groenten en complexe koolhydraten.