Van twee naar drie: hoe mensen, ouders en een stel te zijn
Ouder worden: Wat is de beste manier om met deze verandering om te gaan?
Wanneer er een baby komt, verandert onvermijdelijk het leven van het paar: de aandacht van de moeder gaat uit naar de zorg voor het kind en de vader kan zich, ondanks zijn actieve betrokkenheid bij zijn nieuwe rol, uiteindelijk verwaarloosd voelen, maar hetzelfde kan ook andersom gebeuren: vaders gaan zo op in hun kinderen dat zij de uitdagingen waarmee hun partner wordt geconfronteerd, verwaarlozen. Wat is de beste manier om deze periode van grote veranderingen door te komen als koppel en gezin in plaats van als geïsoleerde individuen? In het geval van een grote crisis raden wij u aan deskundig advies in te winnen, maar een paar basistips kunnen u helpen beter om te gaan met de uitdagingen die deze tijd van verandering met zich meebrengt.
Maak tijd voor jezelf en ook voor je relatie.
We zijn dan wel ouders geworden, maar we zijn nog steeds individuen en een stel. Het lijkt misschien ondenkbaar, of zelfs "verkeerd", om uit te kijken naar tijd voor jezelf, weg van de baby, maar dat is niet het geval. Door het evenwicht te bewaren dat jullie als koppel hebben bereikt en tijd voor jezelf te maken, ontneem je je kind niets, integendeel, het zal hem het gevoel geven dat zijn ouders meer verenigd en misschien zelfs meer ontspannen zijn. Hetzelfde geldt voor intimiteit en seksualiteit, geef jezelf de tijd om dit aspect samen opnieuw te ontdekken.
Voor meer tips, zie ook Samen tijd vinden: hoe het werkt.
Vraag om hulp
We zijn geen vrouwen met superkrachten of supermannen, we zijn mensen, een punt dat bijzonder nuttig is om te onthouden wanneer we ouders worden. Wanneer de druk en de zorgen toenemen en onze dagen worden vertroebeld door angst, is het tijd om hulp te vragen. Zie dit niet als een teken van zwakte, maar als kracht: "Ik besef dat ik niet alles kan en ik ben bereid om hulp te vragen". Vaak is zelfs een paar uur per dag voldoende om ons in staat te stellen onze batterijen op te laden. We kunnen een vriend of familielid om hulp vragen. Emotionele en materiële steun is ook zeer belangrijk, zowel voor het individu als voor het welzijn van het koppel: de steun van vrienden en familie biedt een beschermende buffer tegen escalerende stressmomenten die onze stabiliteit als koppel aantasten. Vergeet nooit dat conflicten die vroeger hadden kunnen worden opgelost, ook nu nog kunnen worden opgelost, misschien met hulp van buitenaf.
Streef niet naar perfectie, een perfecte ouder bestaat niet.
Ouderschap komt niet met een handleiding, hoewel er talloze boeken zijn die kunnen helpen. Toch is ons instinct vaak een van de beste hulpmiddelen die we hebben. Bang zijn om fouten te maken en ons zorgen maken als we niet begrijpen wat ons kind nodig heeft, maakt ons tot goede ouders. Als ons kind huilt, weten we niet meteen wat het nodig heeft. Heeft hij honger? Heeft hij of zij koliek? Is hij moe? U zult er eerder achter komen dan u denkt, en de communicatie tussen u en uw kind zal steeds soepeler verlopen. Communicatie speelt ook een belangrijke rol in een koppel. Met een baby moet de communicatie eerder toenemen dan afnemen. Deel je twijfels en onzekerheden met je partner. De geboorte van een kind kan jullie verborgen krachten als koppel blootleggen en tegelijkertijd dienen als een kans om samen te groeien.
Vergeef elkaar
Angst is een heel normaal gevoel als we grote veranderingen doormaken. Het is een nieuwe fase in ons leven die we meemaken en het is onze eerste keer, dus het is normaal dat we ons zorgen maken. Tegelijkertijd moeten we voorkomen dat onze angsten zo groot worden dat ze verlammend werken. Het leven kent vele uitdagingen, en dit is er één van. We hebben in het verleden met succes moeilijkheden ondervonden, waarom zou dit anders zijn? Laten we vertrouwen hebben in onszelf!